Ajankohtaista - yhdessä ytimessä
Tapahtumakalenteri
Mikä on SEA?
Liity SEA:n jäseneksi
Lähetys- ja evankeliointikoulutus
Teemavuosi
SEA:n verkostot
ALMU - muslimityö
Finish-urheiluverkosto
Ihmiskaupan vastainen verkosto
SEA:n ihmiskaupan vastainen verkosto perustettiin
Ihmiskauppa on nopeimmin kasvavaa rikollisuutta
JUST - juutalaistyö
Kristillinen mediaverkosto
Kristittyjen ihmisoikeusryhmä
Lapsityön verkosto
ROIHU
SUORA
Teltantekijätyöryhmä
Työ- ja liike-elämäverkosto
Rukouspäivät
Uutisarkisto
Yhteystiedot

 

 

Ihmiskauppa on nopeimmin kasvavaa rikollisuutta

– Joka 40. sekunti joku joutuu kansainvälisen ihmiskaupan kohteeksi, vuosittain 800 000 ihmistä. He täyttäisivät 1600 jumbojettiä, kertoi ihmiskaupan vastaisen työn pioneeri Peter Stanley Pysäytä ihmiskauppa -seminaarissa Kristillisessä mediakeskuksessa Helsingissä 5.5.2012.

– Ihmiskauppa (human trafficking) on maailman kolmanneksi suurin ja kaikkein nopeimmin kasvava rikollisuuden muoto. Sen vuotuinen tuotto on 31 miljardia dollaria, joka vastaa Coca-Cola Companyn liikevaihtoa, selvensi Stanley, joka auttaa eri maiden hallituksia laatimaan kansallisia strategioita ihmiskauppaa vastaan.

 

Maailmassa on enemmän orjia kuin koskaan aiemmin historiassa. Heitä on 2,5 miljoonaa, Suomessa arviolta muutama sata. 80 prosenttia ihmiskaupan uhreista on naisia tai tyttöjä ja 50 prosenttia lapsia. Vain yksi prosentti orjista onnistutaan vapauttamaan.

 

Seminaari haastoi kristittyjä ja seurakuntia ehkäisemään ihmiskauppaa ja auttamaan sen uhreja sekä antoi neuvoja ihmiskaupan havaitsemiseen yhteiskunnassa. Seminaarin järjesti Kristittyjen ihmisoikeusryhmä (KIO), joka on Suomen Evankelisen Allianssin verkosto.


Luotettavat henkilöt johtavat ansaan


Peter Stanley kertoi erilaisista hyväksikäytön muodoista seksi- ja pakkotyöstä kotiorjuuteen ja elinkauppaan. Usein ihmiskaupan takana eivät ole isot organisaatiot, vaan ansaan joutuu sukulaisen tai muun luotetun henkilön kautta, joka lupaa esimerkiksi töitä ulkomailla.

 

Vaikeasti tunnistettavaa ihmiskauppaa on ns. sulhastelu, jossa nuoria tyttöjä petetään seksiorjiksi valheellisten rakkaussuhteiden kautta.

 

– Eräässä tapauksessa poika ja tyttö olivat tunteneet toisensa neljä vuotta. Luottamuksen saanut poika pyysi tytön Italiaan, jossa poika otti tytön passin pois. Poika sanoi olevansa huumeveloissa ja pakotti tytön prostituutioon, ottamaan 20 asiakasta yössä, Stanley kertoi.

 

Jopa suurlähetystöissä eri maissa työskentelee orjia, eivätkä he paljastu diplomaattisuojan takaa.


Jokainen voi ehkäistä ihmiskauppaa


Suomi on ihmiskaupassa sekä kohde- että kauttakulkumaa. Esimerkiksi Aasiasta, Nigeriasta ja Itä-Euroopasta tulleita ihmisiä on orjina prostituoituina, rakennusmiehinä, marjanpoimijoina, siivoojina, kerjäläisinä ja kotiorjina.

 

Ihmiskaupan uhrin voi tunnistaa siitä, että hän välttää kontaktia muiden ihmisten kanssa, hänen vapauttaan rajoitetaan, hänellä ei ole passia eikä hän osaa kertoa, missä hän on ja miksi.

 

Stanley haastoi aloittamaan rukousryhmiä ihmiskauppataistelun puolesta, perustamaan tiedotuskampanjoita seurakunnissa sekä tukemaan turvataloja ja järjestöjä. Moni maahanmuuttaja joutuu uhriksi vasta länsimaissa, joten eri kansanryhmille on hyvä jakaa varoittavaa materiaalia omilla kielillään Suomessa.

 

Korruptionvastaisella taistelulla voidaan lisätä viranomaisten todellisia ponnistuksia eri maissa.

 

Tuotteiden, kuten suklaan ja vaatteiden tuotantoketjuja tutkimalla voidaan selvittää, onko niitä teetetty pakkotyöllä. Myös prostituution kysynnän vähentäminen on olennaista ennaltaehkäisyä.

 

Jumalan edessä ihmisillä on vastuu muista ihmisistä. Oikeudenmukaisuus on Jumalan sydämellä, se esiintyy paljon Raamatussa.


Rakenteisiin on puututtava


Nicu Gal
People to People -järjestöstä kertoi ihmiskaupasta Romaniassa. Vapaa liikkuvuus EU:n myötä on pahentanut ihmiskauppaongelmaa. Gal kertoi, että osa Suomeenkin tulleista romanikerjäläisistä on pakotettu kerjäämään. Taustalla ovat romanirikollisjärjestöt. Kerjäläiset ovat uhreja, mutta Gal ei suositellut rahan antamista heille vaan kannusti ongelmien pysyvämpään ratkaisuun.

 

Kansanedustaja, seksityöstä väitöskirjan tehnyt Anna Kontula (vas) haastoi tarkastelemaan kriittisesti tilastoja ja ihmiskaupan vastaisen työn keinoja. Ihmiskaupan takia on esimerkiksi rajoitettu köyhien naisten liikkumista.

 

– Taistelussa ihmiskauppaa vastaan pitää puuttua rakenteisiin, kuten naisten asemaan ja köyhyyteen, jotka alun perin mahdollistavat ihmiskaupan, Kontula painotti.

 

Hän kertoi myös esimerkin ihmiskaupan mahdollistavista tekijöistä Suomessa:

 

– Olkiluodon ydinvoimalan rakennustyömaalla 2000 miestä majoitettiin metsään ja eristettiin suomalaisesta yhteiskunnasta. Jopa sairausvakuutuskortit kerättiin pois.

 

Medialla on suuri vastuu asenneilmapiirin luomisessa, jossa ihmiskauppaan ja sen uhreihin osataan suhtautua oikein. Esimerkkinä Kontula mainitsi yleisen asenteen romanikerjäläisiin.

 

Ihmiskaupan uhria ei tunnista mustelmista, mutta sisäiset mustelmat ovat sitäkin kipeämmät. Seminaarin eri puhujat korostivat, että uhri on nähtävä ihmisenä, jolla on omat ajatukset ja unelmat. Lainsäädännössä ja viranomaisten toiminnassa tulisi keskittyä enemmän uhrien auttamiseen kuin oikeusprosesseihin ja byrokratiaan.


Avaa suusi hiljaisten puolesta


Valtiosihteeri Marjo Anttoora kertoi sisäministeriön valtakunnallisesta ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmästä (). Järjestöjen ja seurakuntien tekemää ihmiskaupan vastaista työtä arvostetaan ministeriössä. Anna Kontula puolestaan haastoi seurakuntia ja ammattiauttajia verkostoitumaan ihmiskaupan uhrien auttamiseksi.

 

Lakimiesyrittäjä Ville Hoikkala kritisoi Suomen tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa ja vaikeaa työnsaantia, mikä suosii pimeitä toimijoita.

 

Stefanus-Lähetyksen lähetysjohtaja Juhani Huotari mainitsi, että Pakistanissa ja Afganistanissa kristittyjä on myyty orjiksi oikeudenkäyntikulujen kuittaamiseksi, jotka ovat syntyneet, kun heitä on väärin perustein syytetty jumalanpilkasta.


Vastaanottokeskuksen sosiaaliohjaaja Laura St.Clair kannusti kuulijoita sananlaskun 31:8-9 sanoin: "Avaa sinä suusi hiljaisten puolesta, hanki oikeutta syrjitylle. Avaa suusi ja anna oikea tuomio, aja kurjan ja köyhän asiaa."

 

Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja ja Kristittyjen ihmisoikeusryhmän puheenjohtaja Pirkko Säilä kehotti kristittyjä tiedostamaan ihmiskaupan laaja-alaisen ongelman ja auttamaan uhreja, "joiden mustelmat eivät aina näy päälle päin, mutta he kantavat vuosia kestävää taakkaa sisällään". Säilä lupasi KIO:n jatkavan ihmiskaupan vastaista työtä tämän ensimmäisen seminaarin jälkeen.

 

Jari Sippola

SEA:n tiedotussihteeri 

 

  

Verkkoviestin julkaisujärjestelmä