Ajankohtaista - yhdessä ytimessä
Tapahtumakalenteri
Mikä on SEA?
Liity SEA:n jäseneksi
Lähetys- ja evankeliointikoulutus
Teemavuosi
SEA:n verkostot
ALMU - muslimityö
Finish-urheiluverkosto
Ihmiskaupan vastainen verkosto
JUST - juutalaistyö
Kristillinen mediaverkosto
Kristittyjen ihmisoikeusryhmä
Iranissa kuolemaantuomittu pastori Yosef Nadarkhani vapautettiin!
Maat joissa ei ole uskonnonvapautta
Uskonnonvapaus 2000-luvulla
Ihmisoikeuksien julistus
Kristittyjen ihmisoikeusryhmä perustettiin Suomeen
Lapsityön verkosto
ROIHU
SUORA
Teltantekijätyöryhmä
Työ- ja liike-elämäverkosto
Rukouspäivät
Uutisarkisto
Yhteystiedot

 

 

Maat joissa uskonnonvapaus ei toteudu

Tällä sivulla on tietoa maista, joissa uskonnonvapaus ei toteudu. Tiedot on suomennettu Open Doors –järjestön englanninkielisiltä sivuilta 2011 (Word Watch List 2011).
50 uskonnonvapaudelta heikointa maata (2011)

Maat ovat alenevassa järjestyksessä. Ensimmäisissä maissa uskonnonvapaus on olematonta tai sitä ei ole ollenkaan.

 

 1. Pohjois-Korea
 2. Iran
 3. Afganistan
 4. Saudi-Arabia
 5. Somalia
 6. Malediivit
 7. Jemen
 8. Irak
 9. Uzbekistan
 10. Laos
 11. Pakistan
 12. Eritrea
 13. Mauritian
 14. Bhutan
 15. Turkmenistan
 16. Kiina
 17. Qatar
 18. Vietnam
 19. Egypti
 20. Tsetsenia
 21. Comoros
 22. Algeria
 23. Nigeria (Pohjoisosat)
 24. Azerbaidžan
 25. Libya
 26. Oman
 27. Burma/Myanmar
 28. Kuwait
 29. Brunei
 30. Turkki
 31. Marokko
 32. Intia
 33. Tadžikistan
 34. Yhdistyneet Arabi Emiraatit
 35. Sudan (Pohjoisosat) 
 36. Zanzibar-saari (Tanzania)
 37. Tunisia
 38. Syyria
 39. Djibouti
 40. Jordan
 41. Kuuba
 42. Valkovenäjä
 43. Etiopia
 44. Palestiinalaisalueet
 45. Bahrain
 46. Kirgisia
 47. Bangladesh
 48. Indonesia
 49. Sri Lanka
 50. Venäjä

Huomioitavat alueet

Viimeisen kymmenen vuoden aikana kristittyjen uskonnonvapaus on parantunut huimasti latinalaisessa Amerikassa. Mutta samaan aikaan islamilaisissa maissa uskonnonvapautta on rajoitettu voimakkaasti ja väkivalta ei-islamilaisia yhteisöjä kohtaan on lisääntynyt. Ateistisissa Pohjois-Koreassa ja Laosissa kristittynä eläminen on nyt vaikeampaa kuin koiskaan aiemmin.

Kristittyjen vainot ovat yleisiä kaikkialla islamilaisissa maissa ja yhteisöissä. Kasvava ääri-islamismi on toisiin uskontoihin kohdistuvien vainojen lähde yli 35:ssä listan maista joko valtion kannustamana tai valtion vastustuksesta huolimatta. Vaino kohdistuu erityisesti niihin, jotka ovat kasvaneet islamilaisissa yhteisöissä ja kääntyneet kristityiksi.

Näissä yhteisöissä uskonto, kulttuuri ja kansallinen identiteetti ovat voimakkaasti yhteydessä toisiinsa. Tämän takia uskonnon vaihtaminen nähdään kumouksellisena tekona, joka aiheuttaa voimakasta väkivaltaa ja kostotoimia.

Tämä uskonnollisnationalistinen näkemys ei rajoitu vain islamilaisiin yhteisöön, vaan sitä ilmenee myös Intiassa hindulaisten ääriryhmien taholta kristittyjä kohtaan ja myös joissakin maissa nationalististen buddhalaisten ja myös korkeakirkollisen kristillisyyden taholta herätyskristillisyyttä kohtaan.

Totalitaariset hallinnot näkevät kristityt uhkana. Nykyisissä ja entisissä kommunistis-ateistisissa maissa ei sallita ihmisten kokoontua yhteen hallituksen kontrollin ulkopuolella. Näissä maissa uskonnonvapauden rajoittaminen kohdistuu ihmisten kokoontumisen kontrolloimiseen. Vietnamissa kommunistinen hallitus vaikeuttaa ja estää kasvavien kirkkojen toimintaa. Valtio on ottanut haltuunsa useiden kirkkojen omaisuutta ja rakennuksia sekä pahoinpidellyt ja vanginnut takavarikointia protestoivia seurakunnan työntekijöitä ja jäseniä.

Miten "Word Watch List" on muodostettu?

Open Door -järjestön tutkimusosasta aloitti tämän ainutlaatuisen listan ylläpidon vuonna 1991, jotta ymmärtäisimme paremmin vainojen ilmenemisen eri maissa. Tiedot listaa varten on kerätty 55 eri kysymyksen avulla. Kysymykset on lähetetty vastattavaksi Open Doors -järjestön yhteystyöyhteisöille ja merkittävien kirkkojen johtajille sekä tunnetuille asiantuntijoille 70 eri maahan.

Kysymykset tutkivat eri näkökulmista uskonnonvapauden rajoituksia ja suoranaisia vainoja. Kysymyksissä huomioidaan virallisten lakien tuomat rajoitukset ja viranomaisten asenteet kristittyjä kohtaan. Kysymykset kartoittavat myös sitä kuinka vapaita seurakunnat ovat toimimaan ja ottavat huomioon suoranaiset fyysiset hyökkäykset kristittyjä yhteisöjä kohtaan (esimerkiksi kirkkorakennsute tuhoamiset) ja kristittyjen vastaiset mellakat ja kristittyjen murhat.

Lähde: Open Doors Word Watch List

  

Verkkoviestin julkaisujärjestelmä