50 uskonnonvapaudelta heikointa maata (2011)
Maat ovat alenevassa järjestyksessä. Ensimmäisissä maissa uskonnonvapaus on olematonta tai sitä ei ole ollenkaan.
- Pohjois-Korea
- Iran
- Afganistan
- Saudi-Arabia
- Somalia
- Malediivit
- Jemen
- Irak
- Uzbekistan
- Laos
- Pakistan
- Eritrea
- Mauritian
- Bhutan
- Turkmenistan
- Kiina
- Qatar
- Vietnam
- Egypti
- Tsetsenia
- Comoros
- Algeria
- Nigeria (Pohjoisosat)
- Azerbaidžan
- Libya
- Oman
- Burma/Myanmar
- Kuwait
- Brunei
- Turkki
- Marokko
- Intia
- Tadžikistan
- Yhdistyneet Arabi Emiraatit
- Sudan (Pohjoisosat)
- Zanzibar-saari (Tanzania)
- Tunisia
- Syyria
- Djibouti
- Jordan
- Kuuba
- Valkovenäjä
- Etiopia
- Palestiinalaisalueet
- Bahrain
- Kirgisia
- Bangladesh
- Indonesia
- Sri Lanka
- Venäjä
Huomioitavat alueetViimeisen kymmenen vuoden aikana kristittyjen uskonnonvapaus
on parantunut huimasti latinalaisessa Amerikassa. Mutta samaan aikaan islamilaisissa maissa uskonnonvapautta on rajoitettu voimakkaasti ja väkivalta ei-islamilaisia yhteisöjä kohtaan on lisääntynyt.
Ateistisissa Pohjois-Koreassa ja Laosissa kristittynä eläminen on nyt vaikeampaa kuin
koiskaan aiemmin.
Kristittyjen vainot ovat yleisiä kaikkialla islamilaisissa maissa ja yhteisöissä. Kasvava ääri-islamismi on toisiin uskontoihin kohdistuvien vainojen lähde yli 35:ssä listan maista joko valtion kannustamana tai valtion vastustuksesta huolimatta. Vaino kohdistuu erityisesti niihin, jotka ovat kasvaneet islamilaisissa yhteisöissä ja kääntyneet kristityiksi.
Näissä yhteisöissä uskonto, kulttuuri ja kansallinen identiteetti ovat voimakkaasti yhteydessä toisiinsa. Tämän takia uskonnon vaihtaminen nähdään kumouksellisena tekona, joka aiheuttaa voimakasta väkivaltaa ja kostotoimia.
Tämä uskonnollisnationalistinen näkemys ei rajoitu vain islamilaisiin yhteisöön, vaan sitä ilmenee myös Intiassa hindulaisten ääriryhmien taholta kristittyjä kohtaan ja myös joissakin maissa nationalististen buddhalaisten ja myös korkeakirkollisen kristillisyyden taholta herätyskristillisyyttä kohtaan.
Totalitaariset hallinnot näkevät kristityt uhkana. Nykyisissä ja entisissä kommunistis-ateistisissa maissa ei sallita ihmisten kokoontua yhteen hallituksen kontrollin ulkopuolella. Näissä maissa uskonnonvapauden rajoittaminen kohdistuu ihmisten kokoontumisen kontrolloimiseen. Vietnamissa kommunistinen hallitus vaikeuttaa ja estää kasvavien kirkkojen toimintaa. Valtio on ottanut haltuunsa useiden kirkkojen omaisuutta ja rakennuksia sekä pahoinpidellyt ja vanginnut takavarikointia protestoivia seurakunnan työntekijöitä ja jäseniä.
Miten "Word Watch List" on muodostettu?Open Door -järjestön tutkimusosasta aloitti tämän ainutlaatuisen listan ylläpidon vuonna 1991, jotta ymmärtäisimme paremmin vainojen ilmenemisen eri maissa. Tiedot listaa varten on kerätty 55 eri kysymyksen avulla. Kysymykset on lähetetty vastattavaksi Open Doors -järjestön yhteystyöyhteisöille ja merkittävien kirkkojen johtajille sekä tunnetuille asiantuntijoille 70 eri maahan.
Kysymykset tutkivat eri näkökulmista uskonnonvapauden rajoituksia ja suoranaisia vainoja. Kysymyksissä huomioidaan virallisten lakien tuomat rajoitukset ja viranomaisten asenteet kristittyjä kohtaan. Kysymykset kartoittavat myös sitä kuinka vapaita seurakunnat ovat toimimaan ja ottavat huomioon suoranaiset fyysiset hyökkäykset kristittyjä yhteisöjä kohtaan (esimerkiksi kirkkorakennsute tuhoamiset) ja kristittyjen vastaiset mellakat ja kristittyjen murhat.
Lähde: Open Doors Word Watch List