Ajankohtaista - yhdessä ytimessä
Tapahtumakalenteri
Mikä on SEA?
Liity SEA:n jäseneksi
Lähetys- ja evankeliointikoulutus
Yhteinen missio -konferenssi kutsuu lähetystyön haasteiden ja ilojen äärelle
Seuraa vaivattomasti lähetystyön mahdollisuuksia ja tapahtumia
Mission-Net on muuttanut monen nuoren elämän
ReadySetGO-koulutus varustaa viemään Jumalan rakkauden urheilevalle kansalle
Uuden vuoden matka + Jeesus elämäntapana = Mission-Net
Paavalin jalanjäljissä – Teltantekijäkoulutus 2015
Evangelism Explosion ja XEE-koulutus esittäytyvät
Trans4mission inspiroi muutokseen
Uuden vuoden juhla, joka muuttaa maailmaa
Why do Muslims come to faith in Jesus?
Teltantekijäkoulutus 5.-7.4.2013
Teltantekijäkoulutus 8.-10.3.2013
Teltantekijäkoulutus 8.-10.2.2013
Teltantekijäkoulutus 2013
Loistavan elämän ohjelma
Loistava elämä kutsuu kristittyjä loistamaan arjessa
Kutsu loistavaan elämään
Patrick Johnstonen seminaari "Maailmanlaajan seurakunnan tulevaisuus" 23.3.
Nuori sukupolvi syttyi evankelioimiskongressissa Helsingissä
Kristillinen todistus moniuskontoisessa maailmassa
Evankelioimiskongressi lokakuussa 
innostaa sytyttämään nuoren sukupolven
Mission-Net -konferenssi lähestyy – lähetä nuoresi Saksaan vuodenvaihteessa
Euroopan lähetyskonferenssi kokoaa 5000 nuorta vuodenvaihteessa Saksaan
Koulutusta ja materiaalia muslimien evankeliointiin (kopio)
Kristillinen todistus moniuskontoisessa maailmassa (kopio)
Kapkaupungin sitoumus (kopio)
Pysy vaivattomasti ajan tasalla lähetystyön mahdollisuuksista ja tapahtumista (kopio)
Martin Leen puheet lähetystapahtumissa Suomessa
Mahdollisuuksia ilman rajoja – Teltantekijänä 2010-luvun lähetystyössä
Trans4mission10 - nuorten aikuisten lähetyskonferenssi 27.11.2010
Missiologiset opintopäivät Agricolan kirkossa Helsingissä 25.-26.11.2010
Missiological Conference 25.-26.11.2010
Missiologinen symposiumi 25.11.2010
Trans4mission08 innosti satoja nuoria aikuisia lähetystyöhön
Missiologiset opintopäivät 2009
Euroopanlaajuinen lähetyskonferenssi Saksassa
Teltantekijäseminaari 16.-18.1.2009
Nuorten aikuisten lähetyskonferenssi Trans4mission08 luo ideoita
Nuorten aikuisten lähetyskonferenssi 24.-26.10.2008 Trans4mission08
Nuorten Lähetyskonferenssi 2006
Thaimaan kongressin jatkoseminaari
Lähetyskonferenssi
Teemavuosi
SEA:n verkostot
ALMU - muslimityö
Finish-urheiluverkosto
Ihmiskaupan vastainen verkosto
JUST - juutalaistyö
Kristillinen mediaverkosto
Kristittyjen ihmisoikeusryhmä
Lapsityön verkosto
Teltantekijätyöryhmä
Työ- ja liike-elämäverkosto
Rukouspäivät
Uutisarkisto
Yhteystiedot

 

 

Trans4mission08 innosti satoja nuoria aikuisia lähetystyöhön

 

Nuorten aikuisten lähetyskonferenssi Trans4mission08 kokosi yli 850 lähetystyöstä kiinnostunutta kristittyä eri kirkkokunnista Helsingin Munkkiniemen yhteiskoululle 24.–26.10.2008. Suomen lähetysneuvoston (SLN) ja Maailmanevankelioimisen Suomen keskuksen (MESK) järjestämän kristittyjen yhteisen konferenssin väkeä innostivat lähetystyöhön Moses Parmar Intiasta ja Rami Fellemon Israelista sekä lukuisat kotimaiset puhujat eri lähetysjärjestöistä.

Avauspuheessa evankelista Kalevi Lehtinen tutki Matteuksen evankeliumin lähetyskäskyä. Jeesuksen ei tarvinnut tinkiä kaikki-sanojen käytössä.

–  Jeesus ei sanonut: “Minulle on annettu pikkuisen valtaa taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää Suomesta ja parista muusta maasta minulle opetuslapsia ja opettakaa heitä noudattamaan 50 prosenttia siitä, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja minä olen teidän kanssanne joka sunnuntaiaamu maailman loppuun saakka.” (Vrt. Matt. 28:18–20)

Lehtinen painotti Jeesuksen käskyä tehdä opetuslapsia.
– Sana kristitty korostaa asemaa, olemme Kristuksen omia. Sana opetuslapsi korostaa prosessia. Opetuslapsi on kasvava olento, joka seuraa Jeesusta, muuttuu ja uudistuu. Sana kristitty kuvaa sitä, että Jeesus on Vapahtajamme. Sana opetuslapsi korostaa myös sitä, että Jeesus on Herramme, auktoriteetti, jota tottelemme. Kristitty on ihminen, joka tämän elämän jälkeen menee taivaaseen. Niin myös opetuslapsi, mutta hän ottaa taivaaseen muitakin mukaansa.

Jeesuksen kuluttajista sijoittajiksi

Kalevi Lehtinen kertoi, kuinka viime vuosisatojen suuret lähetysherätykset ovat saaneet alkunsa usein yhden nuoren aikuisen sitoutumisesta, ja haastoi osallistujat olemaan osa seuraavaa herätystä.

– Kenestäkään ei tule lähetystyöntekijää matkustamalla johonkin toiseen maahan. Jos et ole lähetystyöntekijä Suomessa vuonna 2008, et ole lähetystyöntekijä missään muuallakaan. Sinusta ei tee lähetystyöntekijää paikka vaan suhteesi Jeesukseen.

– Auttakaa myös kavereitanne kasvamaan Jeesuksen seuraajiksi – ei vain kuluttajiksi vaan sijoittajiksi, jotka antavat Jeesukselle elämästään maksimin eikä minimiä. Silloin teistä tulee osa ratkaisua eikä osa ongelmaa.

– Jokainen kristitty, tekee hän mitä tahansa leipätyökseen, on kutsuttu päätoimisesti palvelemaan Jeesusta, Lehtinen muistutti.

Uusia näkökulmia ja käytännön neuvoja

Trans4mission08 oli monelle nuorelle aikuiselle tärkeä askel kohti oman paikan löytymistä Jumalan valtakunnan työssä Suomessa tai ulkomailla. Jotkut innostuivat lähetystyöstä aivan uudella tavalla, toisilla jo olemassa oleva kutsumus vahvistui ja täsmentyi.

Maria Turunen, 26, lähti konferenssiin saadakseen rohkaisua lähetysaiheisille pohdinnoilleen sekä konkreettisia neuvoja. Niitä hän myös sai.

– Ymmärsin, että kaikkia ammatteja tarvitaan lähetystyössä, markkinointia ja media-alaa opiskellut Turunen totesi. Hänen suunnitelmissaan on Espanjan aktio ensi kesänä ja tulevaisuudessa mahdollisesti oman ammatin hyödyntäminen pidempiaikaisessa lähetystyössä.

Topi Haarlaa, 32, puolestaan iloitsi eniten Trans4mission08:ssa vallinneesta kristittyjen yhteydestä yli kirkkokuntarajojen.

– Ihmisillä on eri tapoja ilmaista uskoaan, mutta lähetystyö on kaikkien yhteinen asia. Kokemuksia kuulemalla opin uutta eri kulttuureista ja siitä, mitä työ on käytännössä. Toivottavasti voin joskus itsekin lähteä, Haarlaa mietti.

Trans4mission08:n 11 kanavassa syvennyttiin lähetystyön eri osa-alueisiin alustusten ja ryhmäkeskustelujen kautta. Basaarissa lähetysjärjestöt ja seurakunnat esittelivät nuorille aikuisille mahdollisuuksia tulla mukaan lähetystyöhön.

Keitaalla nuoret aikuiset saivat keskustella kutsumuksestaan kokeneiden lähetysihmisten kanssa. Mediabasaarissa osallistujat kokeilivat pienten kristillisten tv- ja radio-ohjelmien tekemistä ammattilaisten opastuksella.

Haaste sitoutua Jumalan suunnitelmiin

Lähetyskonferenssin toinen pääpuhuja Moses Parmar huomautti, että vastoin ihmisten tapoja Jumala aloittaa usein työnsä yhteiskunnan vähiten arvostamista ihmisistä. Parmarin johtama Operaatio Mobilisaation tiimi tarjoaa Pohjois-Intiassa kokonaisvaltaista apua kastittomille daliteille, jotka ovat hyvin vastaanottavaisia evankeliumille.

Parmar kertoi esimerkin, kuinka heidän tiiminsä järjesti Intiassa kymmenille dalit-naisille koulutuksen näiden ihmisoikeuksista. Sen seurauksena koko ryhmä halusi kääntyä kristityiksi, vaikkei koulutuksessa mainittu kristinuskoa tai Jumalaa. Kristittyjen osoittama rakkaus ja arvostus tekivät näin suuren vaikutuksen syrjittyihin ja alistettuihin naisiin. Koulutuksen seurauksena perustettiin kolme seurakuntaa ja työ alkoi laajeta.

– Monissa kulttuureissa lähetystyöntekijän sanomaa ei kuunnella, ellei häntä ensin tunneta henkilönä. Lähetystyöntekijän tulee elää ihmisten keskuudessa ja samastua heihin – kutsuttiinhan Jeesustakin syntisten ystäväksi, Parmar opetti.

Pyhän maan arabiväestöä tavoittavan JEO-järjestön johtaja Rami Fellemon muistutti, kuinka kautta Raamatun Jumala on kutsunut ihmisiä vaikeisiin paikkoihin olemaan siunauksena muille kansoille. Fellemon rohkaisi nuoria aikuisia elämään Jumalan suunnitelman keskipisteessä, jossa elämä saavuttaa täyttymyksensä.

– Jumala ei niinkään halua meidän tekevän työtä hänelle vaan hänen kanssaan. Raamattu kutsuu uskovia Jumalan ystäviksi ja työtovereiksi, Fellemon teroitti.

Vaihtoehtosi: lähde tai lähetä

Päätöstilaisuudessa raamattukouluttaja Eero Junkkaala muistutti, että suhteessa lähetystyöhön kristityllä on vain kaksi vaihtoehtoa: olla lähtijä tai lähettäjä. Käännyttämistä tarvitaan silloin, kun huomataan, että joku on kulkemassa heikoille jäille.

Junkkaala antoi myös neuvot Jumalan johdatuksessa elämiseen. 60-vuotias Junkkaala oli itse juuri lähdössä vaimonsa kanssa ensimmäistä kertaa elämässään lähetiksi.

SLN:n puheenjohtaja Timo Vasko puhui Luuk. 12 pohjalta pelottomasta tunnustautumisesta Kristuksen omaksi ja Jumalan voimaan kaikissa tilanteissa luottavasta uskosta. Vasko korosti, että lähetystyö on ennen kaikkea tavallista elämänläheistä todistus- ja palvelutyötä:

– Siinä usko ja rakkaus, oppi ja elämä, sanat ja teot, todistus ja palvelu, julistus ja lähimmäisenrakkaus ovat läsnä yhdessä. Vaikka myös ristin kantaminen ja uhraukset ovat kristityn elämää, keskeistä on kuitenkin ilo ylösnousseesta ja elävästä Kristuksesta.

– Kristittyinä emme tyrkytä evankeliumin sanomaa, vaan tarjoamme sitä monin eri tavoin. Uskon syntyminen on Jumalan omaa työtä, johon voimme osallistua kertomalla Jumalan rakkaudesta Jeesuksessa Kristuksessa, Vasko kiteytti.

Trans4mission08:n tavoitteena on, ettei se ole vain ohimennyt tapahtuma vaan että se on alku lähetysprosessille monen nuoren aikuisen elämässä. Tavoitetta tukemaan nettisivuille www.lahetyskonffa.fi kootaan lähetysaiheista materiaalia niin Trans4mission08:sta kuin muualtakin ja lähetystyöhön liittyvää keskustelua jatketaan internetissä.

Sari Nuutinen, Jari Sippola

Verkkoviestin julkaisujärjestelmä