Lausannen liike on julkaissut Lähetyskäskyn toteutuksen tila -raportin, jonka tekemiseen on osallistunut yli 150 johtavaa asiantuntijaa. Raportissa katsotaan eteenpäin kohti vuotta 2050 ja tarkastellaan kymmentä keskeistä kysymystä, jotka vaikuttavat kristillisen kirkon maailmanlaajuiseen lähetystyöhön.
Lausannen liike on ollut jo 50 vuotta yksi johtavista maailmanlaajuisen lähetystyön edistäjistä ja on tunnettu kongresseistaan ja Lausannen julistuksesta. Liike on nyt julkaissut Lähetyskäskyn toteutuksen tila (State of the Great Commission) -raportin. Uraauurtava tutkimuskokonaisuus kokoaa yhteen parhaat maailmanlaajuiset tiedot ja yli 150 keskeistä strategista ajattelijaa analysoidakseen merkittävimpiä puutteita ja mahdollisuuksia lähetyskäskyn täyttämisessä.
Raportti on jaettu kolmeen pääosioon, ja se tarjoaa kattavan näkemyksen kristillisen maailmanlaajuisen lähetystyön tilasta. Ensimmäinen osa ”Lähetyskäskyn toteutuksen tila” luo perusteellisen katsauksen erilaisiin lähetyskäskyä toteuttaviin toimenpiteisiin ja arvioi niitä yleisesti käytetyillä missiologisilla mittareilla. Toisessa osassa ”Nykypäivästä vuoteen 2050” käsitellään kymmentä kriittistä kysymystä, jotka liittyvät globaaleihin muutoksiin, kuten monikeskuksisen kristinuskon luonteeseen, ihmisyyden olemukseen ja digitaalisen elämän vaikutukseen. Lopuksi ”Alueellisia näkökohtia” -osiossa analysoidaan yksityiskohtaisesti kahtatoista maailman aluetta.
Raporttia rikastuttavat yli 150 globaalin lähetystyön asiantuntijan näkemykset eri puolilta maailmaa, joista 40 prosenttia edustaa etelää, 35 prosenttia pohjoista ja 25 prosenttia itää. Lisäksi raportissa on hyödynnetty satoja tietolähteitä sekä julkaistu uusia tutkimuksia. Raportti on saatavilla englanniksi, ja se tulee lähiaikoina saataville kuudella muulla kielellä: espanjaksi, portugaliksi, ranskaksi, koreaksi, kiinaksi ja venäjäksi.
Poimintoja raportista – aikamme mahdollisuuksia ja haasteita:
- Lähetyskäsky digiajassa. Nykypäivän digitaalisella aikakaudella evankelioiminen kohtaa uusia haasteita, sillä verkkoalustat muokkaavat identiteettejä ja yhteisöjä, jolloin evankelioimistyö ei voi olla pelkkää sisällöntuotantoa. Onnistuakseen lähetystyön on tietoisesti ylitettävä digitaaliset rajat.
- Kysymys ihmisyydestä. Elämme ennennäkemättömän teknologisen kehityksen aikakautta, ja nopeasti muuttuvan arjen keskellä kyseenalaistetaan, mitä tarkoittaa olla ihminen. Nämä laajemmat kulttuuriset liikkeet esittävät uusia vaihtoehtoisia polkuja toivolle, pelastukselle ja lunastukselle ja murentavat evankeliumin uskottavuutta.
- Uusi keskiluokka. Vuoden 2020 tienoilla keskiluokasta tuli enemmistö maailman väestöstä, ja vuoteen 2050 mennessä se kasvaa kahdella miljardilla henkilöllä. Tämä väestörakenteen muutos muuttaa merkittävästi globaalia dynamiikkaa, mikä edellyttää välttämättömiä mukautuksia lähetyskäskyä toteuttavassa työssä.
- Maailmanlaajuinen ikääntyvä väestö. 60-vuotiaat ja sitä vanhemmat ihmiset muodostavat nopeimmin kasvavan maailman väestönosan, jonka ennustetaan kasvavan vuoteen 2050 mennessä miljardista 2,1 miljardiin. Ikääntyneet eivät ole olleet kristillisen lähetystyön ensisijainen painopistealue aiempina vuosikymmeninä. Tämä virhe tulisi kääntää mahdollisuudeksi niin, että nopeasti kasvava yli 60-vuotiaiden ikäluokka voidaan tavoittaa ja opetuslapseuttaa.
Lähetyskäskyn toteutuksen tila -raportin hankejohtaja Matthew Niermann korosti, että onnistuakseen maailmanlaajuisen kristillisen kirkon yhteistoiminnan on perustuttava tutkittuun tietoon.
– Jotta voisimme kiihdyttää yhteistyötä tavoitteellisen ja strategisen lähetystyön hyväksi, yhtenä avaintekijänä on lähetystyön nykytilanteen ymmärtäminen jatkuvasti muuttuvassa maailmassamme. Raportti on laadittu yhteistyötä ja toimintaa varten, ja se yhdistää huippuluokan maailmanlaajuisia tietoja ja strategisia näkemyksiä osoittaakseen suurimmat puutteet ja mahdollisuudet lähetyskäskyn toteuttamisessa.
Lähetyskäskyn toteutuksen tila -raportti on yksi peruspilari monivuotisessa, hajautetussa Lausanne 4 (L4) -prosessissa, jonka tavoitteena on nopeuttaa maailmanlaajuisen kirkon yhteistyötä kansojen opetuslapseuttamiseksi ja maailman muuttamiseksi vuoteen 2050 mennessä. Lausanne 4 -prosessin olennainen osa on neljäs Lausannen maailmanevankelioimisen kongressi (Seoul-Incheon 2024), joka kokoaa yli 10 000 maailmanlaajuisen kirkon edustajaa sekä verkossa että henkilökohtaisesti Etelä-Koreaan 22.–28. syyskuuta 2024.
Tutustu raporttiin Lausannen liikkeen sivuilla (englanniksi)