Olin vuonna 2018 opiskelemassa johtajuutta ALICT:ssa (African Leadership Institute for Community Transformation) Etelä-Afrikassa. Koulutus oli hyvin poikkeuksellinen sen kansainvälisyyden, holistisuuden ja intensiivisyyden takia. Kutsuin sitä kristillisen johtajuuden muukalaislegioonaksi. Tuon huikean omaa elämääni syvästi muuttaneen jakson aikana sydämelleni laskettiin unelma luoda uusi kristillinen johtajakoulutus Suomeen. ”Kuka jakaisi unelmani?” muistan pohtineeni.

Kaikki alkaa pienestä

Jaoin haaveestani johtajakoulutuksen luomisesta ystäväkirjeessäni, josta sen luki kasvatustieteen tohtori Juha Parkkinen Jyväskylän yliopistosta. Minun tietämättäni Juhalla oli jo pitkään ollut samankaltainen unelma. Niinpä Juha rukoili, että ottaisin häneen yhteyttä asian tiimoilta. Ehkä jo arvaatkin, kenelle soitin ensimmäiseksi…! Pyysimme vielä mukaan Taneli Skytän ja Hanna Lindbergin Lähetysyhdistys Kylväjästä ja silloisen opiskelijatyön valmentajan Tomi Kohon OPKOsta. Koulutukselle puitteet lupautui tarjoamaan Perheniemen Evankelinen Opisto, joka on jo vuosikausia profiloitunut palvelemaan kristittyjä eri tunnustuskunnista. Puolitoista vuotta kestävä koulutus sai nimekseen Maanmuuttajat – kristillinen johtajuuskoulu.

Mistä on Maanmuuttajat tehty?

Yksi Maanmuuttajien keskeisiä arvoja on kutsumuspohjaisuus. Kun suunnittelimme koulutusta, yhteinen ymmärryksemme oli se, että maailmasta ei puutu johtajuutta käsittelevää kirjallisuutta, Youtube-videoita, seminaareja tai kursseja. Tietoa on jaossa niin paljon, että yksi ihminen voisi käyttää koko elämänsä sen parissa. Mielestämme suurin tarve olikin luoda kristilliseltä arvopohjalta nouseva kokonaisvaltainen koulutus, jossa huomioidaan modernit johtajuusopit, käytäntö, spiritualiteetti sekä jokaisen opiskelijan yksilölliset tarpeet, elämäntilanne ja henkilökohtainen kutsumus. Maanmuuttajat on juuri tätä.

Vetotiimiläisillämme on jo itsellämme erittäin laajaa johtamiskokemusta projektien vetämisestä, järjestöjohtamisesta, kriisien hallinnasta, henkilöjohtamisesta ja tapahtumien järjestämisestä kansainvälisiin tehtäviin. Niiden lisäksi koulutuksessamme on vieraillut kokeneita kristittyjä johtajia Suomesta ja eri puolelta maailmaa. Etäjaksojen aikana opiskelijat ovat mm. harjoittaneet raamattureflektioita, kokoontuneet kasvuryhmiin, lukeneet kirjallisuutta ja toteuttaneet kaksi johtamiskokeilua.

Innostunutta opiskelijapalautetta

Opiskelijoita on kahdelle ensimmäiselle vuosikurssille tullut hyvin erilaisista taustoista, esimerkiksi liike-elämästä, opiskelijajärjestöistä, seurakunnista tai lähetysjärjestöistä. Ensimmäinen Maanmuuttajien vuosikurssi valmistui joulukuussa ja toinen aloitti syyskuussa. Olemme olleet mykistyneitä saamastamme opiskelijapalautteesta. ”Koko elämäni on muuttunut”, kertoi eräskin opiskelijoista. Unelmasta on tullut totta, ja olemme sitoutuneet pitkäjänteiseen koulutuksen kehittämiseen palvellaksemme yhä suurempaa joukkoa kristittyjä, jotka toimivat johtamistehtävissä tai unelmoivat niistä. Koulutuksesta voit lukea lisää www.maanmuuttajat.fi.

Seuraava koulutus alkaa syyskuussa 2023. Olisiko sinun paikkasi osallistua pohtimaan johtajuuttasi, tai kenet voisitte lähettää taustayhteisöistänne mukaan? Kristinuskon asema ja vaikutus maassamme on jo pitkän aikaa heikentynyt. Johtajilla on suuri vastuu siitä, millaisia ratkaisuja teemme tänä päivänä rakentaaksemme Jumalan tarkoittamaa tulevaisuutta vaikutuspiirissämme. Jumala lupaa (Jer. 29:11): ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” Otetaan tästä koppi!

Jussi Miettinen
Maanmuuttajien vetotiimin jäsen
SEA:n hallituksen jäsen
OPKOn pääsihteeri