Jeesus tuli heidän luokseen ja puhui heille näin: »Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.  Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.» (Matt. 28:18–20)

Minulta meni jostain syystä vuosia kiinnittää huomiota lähetyskäskyn loppuosaan: “opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa”. Meneminen oli minulla yhdistynyt evankeliumin julistamiseen. Opetuslapseuttamisen olin linkittänyt uskon perusasioiden sisäistämiseen, mutta en ollut koskaan pysähtynyt miettimään, mitä oli se kaikki, mitä Jeesus käski meidän opettaa. Lähin asiayhteys liittyi toki edellisiin jakeisiin ja Jeesuksen valtuutuksella toimivaan kastamiseen ja opettamiseen.

Olen pohtinut, voisiko opettaminen liittyä koko Raamatun systemaattiseen opettamiseen. Tokihan uusille opetuslapsille tulee kertoa kaikki, mitä Jeesus opetti, niin kuin se on evankeliumeihin kirjoitettu. Entä mihin Jeesuksen opetukset pohjautuivat? Ne pohjautuivat Hänen aikansa kirjoituksiin, joiden pohjalta muotoutui meidän tuntemamme Vanha Testamentti. Mistä sitten muodostuu loppu Uudesta testamentista? Se on yksinkertaistettuna Jeesuksen opetustyön jatkoa Pyhän Hengen inspiroimien apostolien kautta. Joten voisiko olla niin, että lähetyskäskyn noudattamiseen liittyy koko Raamatun opettaminen ja opiskeleminen 1. Mooseksen kirjasta Ilmestyskirjaan?

Suomen Evankelisen Allianssin Raamattuverkoston tehtävänä on yhdistää, sytyttää, varustaa ja rohkaisee yksilöitä, yhteisöjä ja seurakuntia, jotka opettavat Raamattua ja tuottavat materiaalia sen opetuksen todeksi elämiseen. Järjestämme tämän syksyn aikana kaksi kaikille avointa Raamattu- ja rukoushetkeä. Tervetuloa kanssamme keskustelemaan, rukoilemaan ja saamaan ideoita sekä rohkaisua Raamatun opettamiseen ja opiskeluun.

Zoom-linkki tapaamiseen ke 30.8. klo 17:30-19:00: https://us02web.zoom.us/j/83517152467?pwd=TEN5V212cFJOZkpBSjIwcTU5S1NrQT09

Zoom-linkki tapaamiseen ke 12.11. klo 17:30-19:00: https://us02web.zoom.us/j/87454039833?pwd=d2gwWXo5Qmxqbzk3VFNLREFpRjNPZz09

Antti Ronkainen

Kirjoittaja on Suomen Evankelisen Allianssin hallituksen varajäsen ja yksi SUORA-raamattuverkoston perustajista. Hän toimii Majakka-seurakunnan pastoritiimin jäsenenä sekä Community Bible Study -järjestön Euroopan työn koordinaattorina.