”Vain pimeässä voit nähdä tähdet.” (Martin Luther King Jr.)

Sitten Herra vei Abramin ulos ja sanoi: ”Katso taivaalle ja laske tähdet, jos voit ne laskea.” Herra sanoi vielä hänelle: ”Yhtä paljon on sinulla oleva jälkeläisiä.” (1. Moos. 15:5, Raamattu Kansalle -käännös)

Minulla oli lokakuussa mahdollisuus työmatkan yhteydessä vierailla Martin Luther King Jr:n (MLK) historiaa kertaavissa paikoissa Atlantassa Yhdysvalloissa. Matkaani tarttui jääkaappimagneetteja, joissa oli MLK:n ajatuksia. Yksi niistä muistutti, miten vain pimeässä voimme nähdä tähdet. MLK näki enemmän kuin muut aikalaisensa. Hänen ”Minulla on unelma” -puheensa inspiroi edelleen ihmisiä ympäri maailman. Pimeyden sijaan hän näki mahdollisuuden vaikuttaa ja muuttaa asioita.

Ensimmäisen Mooseksen kirjan luvussa 15 tapaamme Abramin, joka näyttää menettäneen uskonsa siihen, että hän voisi saada vaimonsa kanssa jälkeläisen. Hän valittaa Jumalalle jakeessa 13: ”Ethän sinä ole antanut minulle jälkeläistä, ja nyt talossani syntynyt palvelija perii minut.” Jumala toistaa lupauksensa jälkeläisestä ja vie Abramin ulos teltastaan kirkkaan tähtitaivaan alle. Jumalan sanat ovat pysäyttävät: ”Katso taivaalle ja laske tähdet, jos voit ne laskea… Yhtä paljon on sinulla oleva jälkeläisiä.”

Miltä minun rajoittava telttani näyttää tänään? Mistä minun on astuttava ulos? Näenkö helpommin pimeyden vai tähdet, jotka siinä loistavat? Mitä Jumala haluaa minun, Evankelisen Allianssin ja Suomen seurakunnan näkevän tänään? Pidämmekö edelleen kiinni Jumalan Sanan lupauksista vai olemmeko antaneet olosuhteiden ja pimeyden lannistaa meidät?

Kertomus jatkuu, kuinka ”Abram uskoi Herraa, ja Herra luki sen hänelle vanhurskaudeksi” (j. 6). Paavali palaa tähän kertomukseen Roomalaiskirjeen neljännessä luvussa:

Mutta ei ainoastaan hänen tähtensä ole kirjoitettu, että se hänelle luettiin, vaan myös meidän tähtemme. Vanhurskaus luetaan meillekin, kun uskomme häneen, joka herätti kuolleista Jeesuksen, meidän Herramme. Hänet annettiin alttiiksi meidän rikkomustemme tähden ja herätettiin kuolleista meidän vanhurskauttamisemme tähden. (Room. 4:23–25)

Yksi kävely ulkona tähtitaivaan alla muutti maailmanhistoriaa. Abramin usko on esimerkkinä meille. Mitä seuraa, jos minä ja sinä emme astu ulos rajoitteistamme katselemaan Jumalan lupauksia? Mitä jää tapahtumatta, jos emme löydä Abramin uskoa tänään? Miltä Suomi näyttää tulevaisuudessa, jos lakkaamme julistamasta evankeliumia ja syntisen vanhurskauttamista Kristuksen työn tähden?

Oletko valmis astumaan kanssani ulos tähtitaivaan alle keskustelemaan Jumalan kanssa ja näkemään Hänen lupauksensa?

Antti Ronkainen

Kirjoittaja on Suomen Evankelisen Allianssin hallituksen varajäsen ja yksi SUORA-raamattuverkoston perustajista. Hän toimii Majakka-seurakunnan pastoritiimin jäsenenä sekä Community Bible Study -järjestön Euroopan työn koordinaattorina.