Tasapainoilua sananvapauden trapetsilla
Kristittyjen vapautta ilmaista se, mihin uskomme, ja opettaa Raamatun mukaista elämäntapaa on pyritty rajoittamaan monessa kohtaa historian aikana. Nykypäivänä perustuslakimme takaa meille oikeuden uskoa kuten haluamme ja ilmaista mielipiteemme vapaasti. Sanan ja uskonnon vapaus herättää kuitenkin voimakkaita tunteita ja mielipiteitä. Mitä kaikkea voi tai saa sanoa vapaasti? Miten sen mihin uskoo voisi ilmaista rakentavalla tavalla? Terveen yhteiskunnan merkki on aito mahdollisuus dialogiin sellaisistakin asioista, joista voi olla täysin vastakkaisiakin mielipiteitä. Siitä luopuminen avaa oven totalitaristisen yhteiskunta mallin synnylle.
Ensimmäinen ohjenuora tasapainoiluun sananvapauden trapetsilla liittyy meille annettuun tehtävään rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistämme niin kuin itseämme. Kun rakastamme Jumalaa Jeesuksen ohjeen mukaan koko sydämestämme, seuraa siitä halua rakastaa lähimmäistämme. Meidän tulisi etsiä viisautta siinä, miten puhumme totuutta rakentavalla tavalla.
”Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.” (1. Kor. 13:4-7)
Toinen ohjenuora tasapainoiluun sananvapauden trapetsilla liittyy saamaamme kehotukseen julistaa Jumalan sanaa ja uuden elämän sanoja. Lähimmäisen rakastaminen ja Jeesuksen tuoman uuden elämän suloisen tuoksun julistaminen eivät ole toisilleen ristiriidassa. Pietari antaa tästä meille esimerkin Apostolien tekojen luvussa 5. Apostolit tekevät ihmeitä, voimatekoja ja julistavat sanomaa Jeesuksen tuoman uuden elämän saloista. Apostolit harjoittavat samanaikaisesti lähimmäisen rakkautta, mutta eivät pelkää puhua totuutta. Ylipappi ja saddukeusten joukko eivät pitäneet apostolien toimintaa hyväksyttävänä, vaan heittivät apostolit vankilaan. Jumalan enkeli vapautti yöllä miehet ja sanoi heille ”Lähtekää täältä. Menkää temppeliin ja julistakaa kansalle kaikki tämän uuden elämän sanat”(Apt. 5:20). Tämä johti tilanteeseen, jossa neuvosto ylipapin johdolla alkoivat kuulustelemaan heitä ja kielsivät puhumasta Jeesuksesta. Heidän sananvapauttaan haluttiin rajoittaa. Pietari ja muut apostolit vastasivat tähän: ”Meidän tulee totella enemminkin Jumalaa kuin ihmisiä.” (Apt. 5:29). Apostolit ruoskittiin, mutta he silti iloitsivat saatuaan kärsiä kristuksen nimen tähden.
Tasapainoilu sananvapauden trapetsilla on totuuden puhumista rakentavalla ja rakastavalla tavalla. Meidät on kutsuttu rakastamaan Jumalaa koko sydämestämme ja lähimmäistämme niin kuin itseämme. Julistamaan totuutta rakkaudessa. Raamattu kehottaa meitä loistamaan Jumalan rakkautta ja hyvyyttä. Jeesus varoittaa meitä pitämään huolen siitä, ettei meissä oleva valo ole pimeyttä. ”Jos siis koko sinun ruumiisi on valoisa eikä miltään osaltaan pimeä, on se oleva kokonaan valoisa, niinkuin lampun valaistessa sinua kirkkaalla loisteellaan.” (Luuk 11:36).
Eläkäämme Kristuksen lähettiläinä siellä, missä ikinä kuljemme ja olemme, rakastakaamme Jumalaa ja lähimmäistämme ja näin vaikutamme Jumalan valtakunnan leviämistä. ”Me olemme Kristuksen tuoksu, joka nousee Jumalan eteen; tämän tuoksun tuntevat sekä ne, jotka pelastuvat, että ne, jotka joutuvat kadotukseen. Se on toisille kuoleman haju, joka tuo kuoleman, toisille elämän tuoksu, joka tuo elämän.” (2 Kor. 2:15-16).
Arno Ajajoki
Hallituksen jäsen